Wat is boekweit en is het gezond?

Gezond eten is ontzettend belangrijk, want het is goed voor lichaam en geest. Ons lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en ook om bacteriën en virussen te kunnen bestrijden. Boekweit is bijvoorbeeld ontzettend goed voor het lichaam, maar wat is boekweit en hoe kun je het gebruiken? In onze blog vertellen we hier meer over.

De Schijf van Vijf

Boekweit staat in de Schijf van Vijf, maar wat houdt dat in? De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat een optimale combinatie van gezonde producten laat zien. Het zal niet als een verrassing komen dat groente, fruit en drinken in het voorlichtingsmodel staan. En ook graanproducten, aardappelen, vlees, vis en brood. Deze voedingsstof staat vermeld onder graanproducten, brood en aardappelen terwijl het eigenlijk geen graanproduct is. Het is wel een goede aanvulling op graanproducten en brood.

Wat is boekweit?

Boekweit is een kruidachtige plant en de korrels hiervan worden na behandeling gebruikt in voedingsmiddelen zoals brood, pannenkoeken, koek en ontbijtgranen. Oorspronkelijk komt boekweit uit China, maar de plant wordt ook in Nederland verbouwd. De plant is glutenvrij en gezond voor lichaam en geest, omdat het koolhydraten, vezels, vitamines B en verschillende mineralen bevat. 

Geen vervanger van graanproducten en brood

Boekweit is geen vervanger van graanproducten en brood, want dan mis je belangrijke voedingsstoffen om het lichaam goed te laten functioneren en om het immuunsysteem op orde te houden. Boekweit vind je wel terug in graanproducten en brood en is dus ook een goede aanvulling op de benodigde voedingsstoffen. Daarom is het ook gezond en staat het in de Schijf van Vijf.

Waar zit boekweit in?

Boekweit vind je terug in uiteenlopende producten. Van meergranen brood tot aan pannenkoeken mix en van ontbijtkoeken tot aan bepaalde ontbijtgranen. Op de verpakkingen van de producten die je aanschaft staat omschreven of het product boekweit bevat. Dit wordt ook gebruikt in glutenvrije producten.

Kun je het bewaren?

Ja! Boekweit is goed te bewaren als je het tenminste koel, droog en donker bewaart. Natuurlijk moet je bij producten met een houdbaarheidsdatum de instructies op het etiket volgen. Zo nuttig je alleen producten die nog goed en niet bedorven zijn. Ook heeft het een houdbaarheidsdatum en is niet oneindig te bewaren. Daarnaast is boekweit ook gevoelig voor schimmels en bacteriën als het te warm en te vochtig wordt.

Waarom boekweit gezond is?

Het is een goede aanvulling op brood en verschillende soorten graanproducten en bevat belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vitamine B1 en B6, vezels en verschillende mineralen. Daaronder magnesium en calcium dat het menselijk lichaam nodig heeft om te functioneren, maar het helpt ook bij ontspannen. Daarnaast is het ook goed voor de geest, want het is een bron van tryptofaan. Dat helpt om de stof serotonine aan te maken. Serotonine is een stof in de hersenen die je humeur beïnvloedt. Serotonine balans zorgt er uiteindelijk voor of je jezelf ook gelukkig voelt. Overigens wordt boekweit overgeslagen bij koolhydraat arme of vrije diëten, maar boekweit is geen dik makende voedingsstof en kan dus prima gebruikt worden bij koolhydraat vrije of arme eetschema’s.