De Calathea is vast één van jouw favoriete planten als je al een beetje groene vingers hebt. Het hebben van een beetje plantenkennis is wel handig wanneer je hem in huis haalt, want deze mooierd heeft namelijk wel hoge eisen bij de verzorging. Alles over de Calathea lees je in deze blog!

The living plant

De Calathea wordt ook wel ‘the living plant’ genoemd. Nu leven alle planten natuurlijk, maar deze plant is extra levend. De bladeren passen zich aan op de hoeveelheid zonlicht dat ze krijgen. ’s Ochtends openen de bladeren zich en ’s avonds gaan ze weer dicht. Dit doen ze omdat ze in de ochtend en overdag zonlicht krijgen en in de avond is dat niet het geval. Het lijkt daarom of de Calathea extra levendig is!

De ideale verzorging

Deze leuke plant vindt zijn oorsprong in het Amazonegebied. Dit gebied kenmerkt zich door een vochtige grond en een hoge luchtvochtigheid. Om dit klimaat een beetje na te kunnen bootsen in je eigen huiskamer moet je zorgen dat de grond vochtig blijft. Dit kan je doen door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Het nabootsen van een hoge luchtvochtigheid is iets lastiger. Dit kan je het beste doen door de plant twee keer per week te besproeien met water. Het besproeien zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid het gunstigst is voor de kamerplant. Ook zorgt het ervoor dat de bladeren mooi schoon en fris blijven.

Om even terug te komen op de vochtige grond; deze moet ook weer niet te vochtig zijn. Als de grond te vochtig is, dan kunnen de wortels van de Calathea gaan rotten. Dit wil je niet hebben, want rottende wortels zijn niet goed voor de gezondheid van de plant. Controleer daarom de vochtigheid van je plant goed. Je kan het controleren door middel van een watermeter, maar het kan ook gemakkelijk met je vingers. 

Naast de lucht- en grondvochtigheid moet je ook letten op de hoeveelheid licht die jouw Calathea vangt. Een plekje bij een raam op het Noorden is de meest geschikte plek voor jouw plant. Hij houdt namelijk wel van een beetje licht, maar hij houdt niet van de volle zon.