Nog een paar maandjes en dan zit het schooljaar er alweer op. De deadline voor de scriptie komt dan ook steeds dichterbij. Kan je wel wat hulp gebruiken? 

De laatste loodjes wegen het zwaarst en het schrijven van een thesis wordt ook wel de meest stressvolle periode van je studententijd genoemd. In de laatste fase ga je aan de slag met het analyseren van de resultaten en het maken van conclusies en aanbevelingen. Met onze tips wordt de laatste fase van je studie misschien iets dragelijker. Zelfs als je nog heel veel moet doen.

Maak een goede planning voor de laatste fase

Je bent natuurlijk al een tijdje bezig met je scriptie. Dit betekent dat je er nu vast wel achter bent gekomen hoe belangrijk een goede planning is. Je krijgt namelijk te maken met verschillende deadlines en deze wil je uiteraard niet missen. Je hebt waarschijnlijk al een grove tijdsplanning gemaakt met alles wat je moet doen. Maar in deze fase is het maken van een dagelijkse of wekelijkse to-do-lijst misschien wel het handigst. Schrijf per dag op wat je nog allemaal moet doen en streep dit vervolgens af als het klaar is. Dit geeft je ook nog eens motivatie om door te gaan (dat kan je vast wel gebruiken).

Zorg goed voor jezelf

Scriptie is prioriteit nummer één in de laatste fase van je studie. Je steekt waarschijnlijk alle beschikbare tijd in het onderzoek, maar maak ook tijd voor jezelf! Om zo productief mogelijk te zijn, is het belangrijk dat je genoeg rust neemt. Probeer op tijd naar bed te gaan, goed voor jezelf te zorgen en voldoende pauzes te nemen. Het is namelijk niet goed voor je mentale gesteldheid als je acht uren lang achter de computer zit. Bovendien maak je sneller domme foutjes als je niet voldoende rust neemt.

Wees niet bang om hulp in te schakelen

Loop je erg achter met het schrijven van je scriptie? Of ervaar je problemen en heeft je scriptiebegeleider geen tijd om je te helpen? Wees niet bang om hulp in te schakelen. Je vrienden en familie willen namelijk ook dat je afstudeert. Laat stukken tekst lezen of vraag ze voor spellingcontrole. Deze hulp kan net het verschil maken.

Krijg je weinig begeleiding vanuit school? Of moet je je scriptie herkansen? Dan is scriptiebegeleiding van Studielab misschien wel iets voor jou. Ervaren begeleiders helpen je graag bij het controleren van de inhoud van je onderzoek, maar ook bij concentratieproblemen of faalangst kunnen staan ze voor je klaar.