Druppelslang

Je kent het vast wel. Je hebt een prachtige tuin met veel planten en die moeten allemaal water krijgen. Oops… weer een keer vergeten. Het is ook zoveel moeite om iedere keer de slang erbij te halen en te sproeien. Gelukkig hebben wij 2 manieren waarmee je makkelijker je planten kunt bewateren!

  1. Lekker sproeien

Een makkelijke manier om je tuin en planten te bewateren is het gebruiken van een sproeisysteem. Je kunt een slang met een sproeikop gebruiken om het proces te versnellen, maar je kunt ook een systeem aanleggen voor nog meer gemak. Geen gesjouw meer met slangen! Er zijn verschillende soorten sproeiers en welke de beste keuze is voor jouw is afhankelijk van je tuin. 

Zo zijn er pop-up sproeiers die ideaal zijn voor gazons en kleine borders. Deze plaats je in de grond en sluit je aan op het water. Als het water niet aanstaat is deze ook niet heel zichtbaar. Op het moment dat het water aangaat dan ‘popt’ hij als het ware omhoog en begint hij met sproeien. Zo kun je wel gebruik maken van een fijne sproeier, zonder dat het je tuin er minder mooi van maakt!

Daarnaast zijn er nog verschillende soorten sproeimondjes of ‘nozzles’. Deze kun je gemakkelijk verwisselen en zo bepaal jij zelf het oppervlak dat bewaterd word!

  1. Druppelen maar!

Niet een van fan een sproeier in je tuin? Dan is een druppelsysteem wellicht een betere keuze. Een druppelslang is een slang waarin om de 30 cm een gat zit waar het water uit druppelt. Deze slang kun je langs je haag of planten leggen en dan druppelt het water langzaam op je planten. Een druppelsysteem kun je bovengronds én ondergronds aanleggen. Het bovengronds aanleggen is makkelijker, maar het ziet er niet heel mooi uit. Wel is een bovengronds druppelsysteem wat gemakkelijker om te verwijderen. 

Als je het druppelsysteem ondergronds aanlegt dan heb je geen slang inzicht. Daarnaast druppelt het water direct op de wortels van de plant en bespaar je hier ook water mee. Water dat op het oppervlak gedruppelt wordt verdampt sneller. Als je dus een ondergronds druppelsysteem hebt, is er geen sprake van verdamping. Bij het aanleggen is het proces hetzelfde als bij een bovengronds druppelsysteem met het enige verschil dat je een geul moet graven waar de slang komt te liggen. 

Maak het jezelf nog makkelijker met een beregeningscomputer. Deze kun je koppelen aan zowel een sproeisysteem als een druppelsysteem. Hierdoor kun je tijden instellen voor het bewateren voor je planten. Zo vergeet je nooit meer je planten water te geven!