De pandemie duurt nu al langer dan een jaar. Corona is een gekke ziekte wat iedereen van iedere leeftijd beïnvloedt. Er gebeurt erg veel nu in deze tijd, daarom is jezelf een klein beetje veilig houden niet verkeerd. Ook kan je jezelf veilig houden door zelf ook maatregelen te nemen. Door gezonder te eten, te bewegen en spelletjes te spelen met de mensen waarmee je samenwoont kan je lekkerder in je vel voelen. Waardoor je mentale gesteldheid niet naar beneden zakt. Ook staan er enkele spellen die erg leuk zijn om te spelen om deze crisis even te vergeten. 

Maatregelen  

Om niet het Covid-19 virus te krijgen zijn er maatregelen die je zelf kan nemen om niet het coronavirus te krijgen. Zo is het verstandig om 1,5 meter afstand te houden van anderen. Ook schud geen handen, gebruik papieren zakdoekjes, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Verder was je handen regelmatig met water en zeep en daarna handen goed drogen. Mocht je geen zeep voor handen hebben dan kun je kiezen voor handgel. Verder maak geen nutteloze uitstapjes die niet nodig zijn. 

Wat is handgel? 

Handgel is om je handen schoon te maken en te ontvetten. In de handgel zit ethanol ook wel bekend als alcohol. Ethanol is ook de alcohol die in de alcoholische dranken zitten. De werkzame stof in handgel is ethanol dat ziektekiemen op je handen kan doden. Zo is sterillium med ook op basis van ethanol. Verder is dit ook geur- en kleurstoffen vrij, daarom is dit erg geschikt voor mensen met een zeer gevoelige huid. Je kan alleen geen handgel vervangen door zeep. Het blijft belangrijk dat je je handen goed blijft wassen met zeep. Handgel is er voor erbij. Het is er voor moment als je geen zeep en water tot je beschikking hebt, maar wel je handen schoon wil maken. 

Handgel juist gebruiken 

 1. Doe een klein beetje gel op je handpalmen.
 2. Wrijf het tegen elkaar aan
 3. Wrijf je rechter handpalm over de rug van je linkerhand en omgekeerd
 4. Breng de handpalmen naar elkaar en haak al je vingers in elkaar
 5. Breng de achterkant van je rechter vingers in je linker handpalm en wrijf heen en weer
 6. Omgekeerd ook
 7. Wrijf met je duim van elke hand in de palm van je andere hand

Mentaal stabiel

Doordat deze pandemie al een jaar lang aanhoudt zijn veel mensen mentaal minder stabiel dan vorig jaar. Daarom is het belangrijk om op je eigen mentale gesteldheid te letten. Door een ochtend en avond routine te hebben blijf je in een ritme en kan je de situatie beter aan. Probeer ook menselijk contact te onderhouden door te bellen, videobellen of buiten te wandelen met afstand. De ene heeft er meer last van dan de ander, daarom is het voor iedereen belangrijk om te kijken waar diegene zijn of haar geluk uit kan halen. Niet alles kan, maar er komt een tijd dat het wel kan. Tot die tijd moet je creatief zijn door een online spelletjes avond te organiseren bijvoorbeeld. Mocht echt psychische klachten hebben dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Ook in beweging blijven is belangrijk om gezond te blijven. Nu de sportscholen dichtzijn is het lastiger om in beweging te blijven, maar het is niet onmogelijk. Door middel van YouTube workouts kan je ontzettend leuke trainingen volgen en ben je ook goed bezig met sporten. Ook kan je fitness elastieken kopen, waardoor je oefeningen zwaarder kunnen worden. Hierdoor blijf je fit en lekker in je vel voelen ook al gaat het iets minder. Wees ook niet te streng op jezelf als het een dag niet goed gaat. Pak de volgende dag je routine en het sporten weer op dan zal het al een stuk beter gaan. 

Voeding

Door gezond te eten en al je vitamines binnen te krijgen volgens de dagelijkse behoefte. Dan voel je ook gezonder en heb je meer energie. Veel ongezonde voeding te eten krijg je veel suikers binnen en bewerkte koolhydraten wat de darmfunctie kan verstoren. Doordat het slechte voedsel de slechte bacteriën voedt, waardoor er te weinig mineralen en vitamines worden opgenomen. Hierdoor krijg je een slecht humeur doordat je niet de juiste energie binnenkrijg. Zo nu en dan ongezond eten is niet erg zolang er maar een balans in zit. Luister ook naar je lichaam. Heb je nou echt zin in een frikandel of in Mc Donalds dan is het geen straf om het een keer te eten. Als het maar niet een dagelijkse routine wordt dan moet je aan de bel trekken en je voedingspatroon veranderen.  

Weerstand 

Een goede weerstand nu hebben is erg belangrijk. Door ongezonde voeding kan het je weerstand verlagen. Ook slaaptekort, stress en te weinig lichaamsbeweging zijn allemaal aspecten, waardoor je weerstand kan verlagen. Als gevolg van een lage weerstand ben je kwetsbaarder en vatbaarder voor infecties. Door een gezonde levensstijl op na te houden heb je minder snel een verlaagd weerstand. Als je voldoende vitamines, mineralen en lichaamsbeweging krijgt dan zal je minder kwetsbaar zijn. 

8 spelletjes tijdens corona

 1. Beverbende is een het tactisch spel, waarbij je eigen geheugen ook goed op de proef stelt. Door de 4 kaarten goed te onthouden en kaarten te wisselen moet je proberen zo’n laag mogelijke score te krijgen. Verder kan je ook invloed uitoefenen op de tegenspelers. Het is een erg spannend spel dat je niet wilt verliezen.  
 2. Qwixx is een dobbelspel wat je gemakkelijk met z’n tweeën kunt spelen of in iets grotere groepen. Je probeert zoveel mogelijk punten te verzamelen door dobbelstenen te combineren. Hierbij is het belangrijk om het gehele spel lang de focus erbij te houden. Je kan namelijk ook de worp van de ander opschrijven. 
 3. Keer op keer wil je zeker keer op keer spelen. Je combineert dobbelstenen met elkaar en probeert zo snel mogelijk de kolommen en gebieden aan te kruisen om te winnen. Ook kan je bonuspunten ontvangen, maar andere spelers kunnen je ook dwarsbomen. Het is een strategisch spel dat je niet wilt verliezen. 
 4. Regenwormen is heel leuk voor twee personen of grotere groepen. Je gooit de acht dobbelstenen en probeert zoveel mogelijk punten te verzamelen. Tot de laatste worp kan het spel helemaal veranderen. Hierdoor blijft het een spannend spel wat je tot het einde door wilt spelen. 
 5. Skip bo is een tijdloos spel. Je probeert zo snel mogelijk je stapel kwijt te raken door middel van de stapels die op tafel liggen. Het is een spannend spel dat je echt wilt winnen. 
 6. Phase 10 is een kaartspel, waarbij je als eerste probeert om alle 10 de fases te halen. Eén voorwaarde je haalt iedere ronde de kaartcombinatie die gehaald moet worden. Lukt dit niet op tijd dan moet je opnieuw terwijl de andere spelers doorstromen naar de volgende ronde. Het is een spannend spel, waarbij je elkaar kunt beïnvloeden. 
 7. Clever is een tactisch spel, waarbij je de worp invult bij de bijbehorende categorie. Hier moet je slim kiezen en goed opletten. Tot het einde is het razend spannend en ben je voortdurend bezig. 
 8. Ticket to ride het spel gaat om verbindingen leggen tussen steden om zo de juiste bestemming te bereiken. Je moet hier strategisch nadenken en punten verzamelen voor jouw treinnetwerk. Doordat je niet weet wat je tegenstander heeft is een spannend spel en eentje die je graag weer opnieuw wilt spelen.