De marter: hoe dit kippenroofdier met een schattig gezicht te identificeren en af ​​te schrikken? Als je ooit oog in oog komt te staan ​​met een boommarter, of een ander lid van de wezelfamilie, zul je precies begrijpen wat ik bedoel met “schattig”. Veel mensen zullen ernaar kijken en een schattig gezicht zien, een beetje zoals een kat, en het soort knuffelige, harige lijf dat je kinderen graag als huisdier zouden houden. Maar vergis je niet: dit “knuffelige” wezen vindt het heerlijk om te doden. Geloof me, ik weet het. Ik heb in totaal tien kippen gehad, een van hen een enorme haan, in één klap gedood door een Europese boommarter.

Het kippenroofdier dat voor de lol doodt.

Het is soms moeilijk te zeggen wat verantwoordelijk is als een roofdier toeslaat, maar de meeste laten wel tekenen achter. Een vos zal bijvoorbeeld over het algemeen een stapel veren achterlaten, maar geen lichaam. De kip wordt een diner voor zowel volwassenen als welpen. Een marter en elk ander lid van de Mustelidae -familie – inclusief bunzingen, bunzingfretten, wezels, nertsen en hermelijnen – hebben de neiging om niet te doden voor voedsel, maar voor de lol.

Ja dat lees je goed. Voor de vos valt dan nog tezeggen dat hij uit noodzaak handelt om simpelweg te overleven. Voor de marter is het een duistere hobby. Vaker wel dan niet vind je het karkas van de kip nog in de ren. Het is een van de dingen die deze moorden zo moeilijk maken om te accepteren. Het doden van een kip is niet gemakkelijk om mee om te gaan, maar als er een wordt meegenomen door een vos, kun je in ieder geval rationaliseren dat ze deel uitmaakt van de voedselketen. Met een marter is dat niet mogelijk, want meestal is dat helaas niet zo, hetis slechts een sport voor de marters.

Wat eten boommarters?

Alle marters zijn omnivoren, dus eten ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel, inclusief eieren. Hun vleesdieet bestaat meestal uit kleine zoogdieren zoals muizen en veldmuizen, maar als ze de kans krijgen, gaan ze voor kuikentjes.

Volwassen kippen laten ze meestal met rust als ze ze eenmaal hebben gedood. Ze hebben niet de capaciteit om ze weg te dragen. De habitat van de boommarter? Er zijn verschillende soorten marter, die allemaal het liefst in kreupelhout leven – in het bijzonder (zoals de naam al doet vermoeden), beboste gebieden. Zowel de Europese boommarter en de beukenmarter, ‘martes foina’ – ook bekend als de steenmarter – komen veel voor in Schotland en in heel Europa. De boommarter is onlangs opnieuw geïntroduceerd in Engeland, Ierland en Wales om de verspreiding van de grijze eekhoorn te helpen beheersen.

De marterverjager

Voor het behoud en de veiligheid van je kippen is er de marterverjager. Het zijn zeer effectieve elektronisch ultrasone apparaten, ze verhogen het slagingspercentage: de apparaten produceren voor mensen onhoorbare, veranderende frequentietonen (fluittonen), die buitengewoon onaangenaam zijn voor de marter. Plaats de apparaten op zowel het nest als de ingangsopeningen om het hoogst mogelijke succes te behalen bij het verjagen van de marter.