Ben je van plan om je auto te verzekeren? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. De vrijheid om te kiezen heb je wel degelijk, maar het is belangrijk om goed na te gaan welke type verzekering het beste bij je past. Dit hangt wel van verschillende factoren af. Op die manier is het dus altijd koffiedik kijken welke het wordt. Naast de type verzekering is het daarnaast ook goed om te kijken naar de verschillende aanbieding die door de verzekeringsmaatchappijen worden aangeboden.

Verplichte WA-dekking

Een WA-dekking of een beter gezegd Wettelijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht voor iedereen die een auto bezit in Nederland. Indien je een auto hebt moet je tenminste over zo’n dekking beschikken. Concreet dekt de WA dekking schade die je, met je auto, hebt toegebracht aan derden. In het geval wanneer er iemand anders dan jij achter het stuur zit, wordt de schade ook vergoed. 

Volledig Casco

Aan de naamgeving kun je al een beeld vormen over wat voor soort verzekering het gaat. Het gaat hier om een uitgebreide dekking. De volledig casco verzekering omvat de componenten WA en volledig casco. Volledig Casco wordt ook wel All Risk genoemd. Dat wil zeggen dat al ben jij de veroorzaker bij een aanrijding, jouw auto en die van de benadeelde wordt hersteld. 

Beperkte Casco

Beperkt casco verzekering bestaat uit twee componenten. De ene component is Wa en het ander Beperkt casco. Beperkt casco dekt schades aan andere, maar ook schade aan je eigen auto. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan gekoppeld voor het dekken van de schade aan je eigen auto. Zo wordt er alleen gedekt indien de oorzaak het gevolg is van de schade door diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing. Jij kan zelf bepalen welke verzekering je kiest. Goed om te vermelden is dat een goedkope autoverzekering, niet altijd gunstig hoef te zijn.