De populariteit van de Netflix serie, The queen’s gambit, waarin de hoofdrolspeelster schaakkampioen probeert te worden in de door mannen gedomineerde schaakwereld, heeft veel mensen een interesse in het schaakspel gegeven. Maar waar begin je met het leren schaken? Het lijkt allemaal erg lastig en veel. Voor de serie was schaken ook al redelijk populair. Bijna elke stad heeft wel een schaakclub. Het blijft toch een veel beoefende sport door mensen. Vroeger werd het gezien als een sport voor intelligente en saaie mensen maar niets is minder waar. Het is een leuke, competitieve en zeker geen saai spel.

Waar begin je met leren

Wanneer je wilt leren schaken zijn er veel mogelijkheden omdat het zo’n populaire sport is. Het makkelijkste is om je aan te melden bij een schaak vereniging. Hier kunnen ze je alles leren en kan je makkelijk mee doen. Voor wie schaken zichzelf wilt leren kan online talloze uitleggen vinden computerprogramma’s of websites. Er zijn ook heel veel apps die je kunnen leren schaken. Voor wie liever geen technologie wilt gebruiken kan ook boeken raadplegen of een maatje zoeken om te schaken. Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over schaken. De bibliotheek en boekhandel hebben waarschijnlijk een groot aanbod. Ook online kunnen boeken besteld worden over schaken.

Wat heb ik nodig?

Wanneer je wilt leren schaken zijn verschillende dingen handig om te hebben. Om te beginnen kan je een schaakbord kopen. Bij de meeste schaakborden zit vaak ook een handleiding, erg handig om mee te beginnen. Schaakborden zijn er in alle soorten en maten. Van hout tot plastic, van groot tot klein om mee te nemen. Maar ook in thema’s van bijvoorbeeld tv shows. Boeken kunnen ook handig zijn om aan te schaffen of bepaalde apps die je leren schaken. Het aanmelden bij een schaakclub zal doorgaans ook niet heel duur zijn, en kan een leuke toevoeging zijn op het leren van het spel. Bij een spel leer je immers het meest van het doen en zien doen.