Wil je, jezelf blijven ontwikkelen naast je werk, of ben je al jaren ontevreden over je werk en droom je al jaren van iets anders? Misschien is een nieuwe opleiding of cursus wel iets voor je. Het volgen van een opleiding met een drukke baan of een gezin kan er lastig en eng zijn. Maar een opleiding of cursus kan prima samen gaan met deze dingen en gevolgd worden door alle leeftijden. Het blijven ontwikkelen hoeft nooit op te houden. Er zijn veel opleiders te vinden en ontzettend veel opleidingen. Er is altijd wel iets te vinden dat bij je past. Of misschien weet je al jaren wat je graag zou willen doen. De meeste opleidingen zijn ook in verschillende vormen te volgen. Populaire opleidingen van dit moment zijn de kindercoach opleiding en sociaal maatschappelijk dienstverlener.

Hoe werkt een opleiding naast je werk?

Om erachter te komen welke opleiding het beste bij je past, moet er eerst gekeken worden naar de opleidingsvormen. Het onderwijs voor volwassenen of naast je werk is veel anders dan het onderwijs dat je ziet bij je kinderen of je herinnert van je eigen tijd op school. De meeste van de opleidingen en cursussen zijn gemaakt voor werkende mensen. De meeste opleidingen zullen daarom ook in deeltijd gevolgd kunnen worden. Deeltijd opleidingen worden vaak in het weekend of in de avonden gegeven. Deze opleidingen duren vaak wat langer dan de reguliere opleidingen omdat er minder in een korte tijd bereikt hoeft te worden zodat de opleiding prima te combineren valt met een baan of gezin. 

Een volledige opleiding volgen

Voor wie sneller het diploma wilt en meer tijd heeft kan er ook gekozen worden voor een voltijd opleiding. De naam van deze opleidingsvorm zegt het al, voltijd of fulltime. De voltijd opleiding duurt even lang dan dezelfde opleiding aan een reguliere school. Dit kan makkelijk zijn omdat er dan natuurlijk minder tijd aan de opleiding besteed hoeft te worden. Sommige opleidingen willen ook graag dat je stage gaat lopen, dit kan ook een belangrijke rol spelen in de keuze voor een opleiding. Hier kan je soms voor betaald krijgen en het kan je mooie kansen geven.

Voorbereiding op het kiezen van een opleiding

Om erachter te komen welke opleiding je wilt volgen kan het handig zijn al je interesses op een papier te schrijven. Wat doe je graag? Wat maakt je blij? Wat geeft je voldoening? Deze dingen op een rijtje zetten geven je extra inzicht in wat je wilt en verlangd. Het zijn vragen waar je misschien nooit over nadenkt. Er kan ook een beroeps of persoonlijkheidstest gedaan worden deze tests zijn niet alleen erg leuk, ze geven je soms ook inzichten die je nog niet wist. Er kunnen beroepen te zien zijn waar je misschien het bestaan nog niet van wist.

Het kiezen van de opleiding

Wanneer je deze aspecten helder voor je hebt kan je gaan kijken bij de verschillende opleiders. Hier zie je vaak een overzicht van alle opleidingen en sectoren. Vaak zie je dat een bepaalde sector je meteen aantrekt. Lees de opleidingen rustig door. Na een tijdje zoeken zal je vast al een aantal opleidingen hebben gevonden die je leuk vind. Ga naar de opendagen van deze opleidingen en lees de ervaringen van mensen die de opleiding gevolgd hebben.