Je kunt vrij gemakkelijk aan een kadastrale kaart komen, maar de vraag is wat je ermee kunt als je een zo’n kaart hebt. Er zijn verschillende redenen waarom een kadastrale kaart van pas kan komen. Zo kan het fijn zijn om zo’n kaart te hebben gezien als je een huis gaat kopen, waarom lees je hier.

Wat is een kadastrale kaart precies?

Een kadastrale kaart is een kaart waarop duidelijk wordt gemaakt wat de randen van een perceel zijn. Je ziet op een kadastrale kaart dus hoe bepaalde stukken grond zijn verdeeld in een kadaster. Op een kadastrale kaart staan verschillende dingen aangegeven, zo staan er kadastrale grenzen op, huisnummers, straatnamen en perceelnummers. Op een kadastrale kaart staan geen afmetingen. Je kunt vanaf een kadastrale kaart dus geen plannen maken waar je afmetingen voor nodig hebt.

Gebruik een kadastrale kaart bij het kopen van een huis

Als je een huis wilt gaan kopen zijn er veel verschillende dingen die je zou moeten doen. Een van de dingen die je zou kunnen doen wat niet direct hard nodig is, maar zeker wel een optie is, is gebruik maken van een kadastrale kaart. Op een kadastrale kaart zie je vaak duidelijker tot waar het perceel wat jij mogelijk wilt kopen loopt. Als je een huis koopt krijg je daar al vaak een plattegrond bij, dan is een kadastrale kaart nog fijn om precies te zien hoe jouw huis in de wijk ligt.

Als je een perceel gaat kopen om daar zelf een huis op te laten bouwen is een kadastrale kaart nog belangrijker. Dit is omdat je precies ziet hoe je perceel ligt ten opzichte van je buren. Dat is handig om te weten, omdat je dan goed kan bepalen hoe je je huis wilt hebben. Wil je je huis liever niet dicht op de perceelsgrens dan moet je misschien een iets ander soort huis neerzetten dan wanneer je dit niet veel uitmaakt. Het is dan wel slim om de kadastrale kaart nog eens over te nemen, maar dan met afmetingen. Dan kun je nog wat beter zien hoe jij gebruik kunt maken van het perceel. Als je samenwerkt met een architect kunnen zij je vaak ook adviseren hoe je het beste het huis neer zou kunnen zetten.

Nadelen van een kadastrale kaart

Zoals al eerder werd gezegd heb je op een kadastrale kaart geen afmetingen. Dit kan een nadeel zijn. Om dan toch nog achter de afmetingen te komen, zul je een plattegrond van het perceel moeten opvragen. Als je dit niet doet zul je merken dat het een beste uitdaging wordt om het perceel dan te kunnen indelen.

Ook is het niet erg fijn dat een kadastrale kaart niet erg vaak wordt vernieuwd. De perceelsgrenzen kunnen altijd een beetje veranderen. Dit zul je niet zien wanneer er niks is veranderd op de kadastrale kaart. Probeer daarom om de nieuwste variant te krijgen. Je kunt vaak ook aanvragen of er veranderingen zijn en of je die kadastrale kaart dan zou mogen ontvangen.