Iedereen herkent het wel, een slechte nachtrust. Avonden lang wakker liggen en vermoeid wakker worden, is het vervelendste wat er bestaat. Niet alleen je nachtrust, maar ook je humeur, energie en productiviteit gaat ervan achteruit. Het is daarom ook erg belangrijk dat je een goed ritme aanhoudt, zodat je elke dag fris en fruitig kan opstaan. Maar zijn nu goede slaapgewoontes? En hoe zorg ik dat ik goed kan slapen? We hebben de beste tips en ideeën op een rijtje gezet! Ben je dus benieuwd? Lees dan snel verder!

Gevolgen van vermoeidheid

Wanneer je slaapritme te onregelmatig is, is er een grote kans dat er vermoeidheid kan ontstaan. Door vaak op verschillende tijden te gaan slapen, wordt je lichaam een beetje ontregeld en heeft het geen houvast meer. Een gevolg hiervan is dat je energie, productiviteit en humeur ontzettend achteruit kan gaan. 

Tips:

  1. Vermijd een beeldscherm voor het slapen gaan. Het blauwe licht van je beeldscherm zorgt ervoor dat je hersens opgewekt blijven, waardoor het lastiger is om in slaap te vallen. Toch even op je telefoon iets opzoeken voordat je gaat slapen? Zet je beeldscherm op nachtstand, hierdoor wordt het licht wat meer geel/oranje. 
  2. Eet geen snacks voor het slapen gaan. Een gezonde snack is natuurlijk geen probleem, maar vermijdt de snacks met veel suikers, zoals energie drankjes, frisdrank en bijvoorbeeld snoep. Door zoete snacks te eten zal je lichaam weer een energieboost krijgen wat je juist niet wil voor het slapen gaan. 
  3. Kies een juist matras en bed. Iedereen is anders en ligt daarom ook anders is zijn of haar slaap. Zorg daarom dat je een matras kiest dat bij jouw lichaamshouding past. Een goed voorbeeld is de Swissflex. Dit is een bed die zorgt dat je een goede houding houdt tijdens het slapen, zodat je rug en nekklachten voorkomt!
  4. Hanteer vaste tijden voor het slapengaan. Zoals ik net al vertelde is het erg belangrijk om rond dezelfde tijden naar bed te gaan, zodat je lichaam een soort houdt vast heeft. Daarnaast heeft een persoon rond 7,5 uur slaap per dag nodig, zodat hij of zij fris en fruitig kan opstaan. 

Zorg voor genoeg beweging overdag. Een beetje beweging levert een positieve bijdrage aan je gezondheid en zo ook aan je nachtrust. Maak in de middag vooral even een wandeling of doe een kleine workout, let erop dat je dit niet vlak voor het slapen doet. Dit activeert weer je lichaam.