Haaruitval kan heel vervelend zijn. Als je het ooit hebt meegemaakt, weet je hoe hulpeloos je je voelt en hoe onzeker het je kan maken. Helaas is er niet veel dat je kunt doen om het te stoppen. Hoewel sommige mannen de kale coupe mooi vinden staan, geldt dat niet voor iedereen. Gelukkig is er tegenwoordig de haartransplantatie als succesvolle methode om langdurige haargroei te bevorderen en het haar terug te laten groeien op de plek waar het ooit als sneeuw voor de zon verdwenen was. Maar hoe werkt het precies? Wat zijn de verschillen en wat staat er op het spel? We nemen in deze blogpost de procedure voor een haartransplantatie met je door.
De ingreep zelf is vrij simpel
Een haartransplantatie blijkt, wanneer je eens wat beter kijkt, een relatief eenvoudige procedure te zijn. Gezonde haarzakjes worden vanuit het “donorgebied” verplaatst naar delen van de hoofdhuid waar de haarzakjes niet langer goed functioneren. Na de transplantatie zullen de deze gezonde haarzakjes zich binnen enkele dagen op hun nieuwe plaats vasthechten en gewoon verder groeien. Na zes tot 12 maanden is het volledige effect dan eindelijk zichtbaar en kun je weer volop genieten van een volle haardos. Er zijn echter verscheidene keuzemogelijkheden voor deze behandeling.
Twee ingrepen: FUE en FUT
In Nederland zijn er tegenwoordig twee vormen van haartransplantaties die zowel gangbaar als veilig zijn. Follicular Unit Transplantation (FUT) en Follicular Unit Extraction (FUE) zijn de namen van deze twee procedures. Vanwege de lange duur van deze procedures kan het soms nodig zijn meerdere sessies te ondergaan om alle benodigde follikels te transplanteren. Voor beide ingrepen wordt plaatselijke verdoving gebruikt, je zult er dus tijdens de ingreep helemaal niets van merken. Hoewel er ook andere haartransplantatie procedures zijn, worden de twee bovengenoemde als de veiligste en populairste beschouwd.
De verschillen tussen de methodes
Er zijn een aantal verschillen tussen FUE en FUT. Laten we beginnen bij de voordelen van de FUT techniek. Bij deze ingreep wordt een strook huid van het achterhoofd verwijderd, waarin gezonde haarzakjes zitten die nodig zijn voor de groei van nieuw haar. Deze haarzakjes worden vervolgens getransplanteerd naar de kale delen van de hoofdhuid. bij de FUT-techniek kunnen meer haarzakjes in één keer worden getransplanteerd, wat kan leiden tot een voller resultaat. Daarnaast kost de ingreep minder tijd en kan dit in sommige gevallen ook leiden tot lagere kosten voor de gehele transplantatie, afhankelijk van de hoeveelheid getransplanteerde haarzakjes.
FUE is een relatief nieuwe methode waarbij geen huid wordt verwijderd, omdat de haarfollikels individueel worden geplukt uit de donor locatie. Hoewel de kosten van een haartransplantatie met deze methode iets hoger zijn en de behandeling iets langer duurt, is er minimale tot geen kans op littekenvorming of infectie omdat de wond niet wordt blootgelegd. Dit maakt de FUE-methode tijdsintensiever, maar wel nog veiliger. Daarnaast is het makkelijker (doordat er geen litteken is) het haar te stylen na de behandeling.
Kies de juiste specialist met verstand van zaken
Houd er wel rekening mee dat dit afhankelijk is van de specifieke situatie van een individu en dat de FUT-techniek ook zijn eigen voordelen heeft, zoals de mogelijkheid om meer haarzakjes in één keer te transplanteren en lagere kosten in sommige gevallen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen van beide technieken te overwegen voordat je een beslissing maakt. Een specialist zoals de Zantman kliniek hebben met 45 jaar ervaring, verstand van zaken en kunnen met je meedenken over de beste methode voor jou.