Niet van je geduld of kalmte. Nou ja, dat ook, maar we hebben het hier over fysieke grenzen. Baken daarom je terrein zo duidelijk mogelijk af!

Laten we er niet omheen draaien. Sommige mensen zijn gewoon dom en asociaal. Die zien een stuk gras waar zich in de directe omgeving niks omheen bevindt en gaan daar lekker languit op liggen. Of laten hun hond op deze handige plek hun behoefte doen, omdat ze geen zin hebben om meer te lopen dan strikt noodzakelijk is. En met een beetje pech hebben ze nog meer mensen bij zich.

Dergelijke situaties hoeven zich helemaal niet voor te doen om een schutting te willen neerzetten. Het kan ook gewoon zo zijn dat je een enorme behoefte hebt om wat zich op jouw erf afspeelt niet met de buitenwereld te delen. Of je wilt je kinderen en/of huisdieren duidelijk maken tot waar ze mogen gaan. Want overzicht behouden is ook belangrijk!

Dus. Dat wordt een pracht van een schutting! Maar waar komt die precies te staan? Ga je die plaatsen op heel je erfgrens of alleen maar op één specifieke, zwakke plek? Dan is er nog het punt dat je qua materiaal alle kanten op kunt. Steen, glas, metaal, kunststof, of gewoon de klassieker met hout als basis.

Er zijn allerlei manieren om aan zo’n project te beginnen. Wil je precies weten waar je aan begint? Sla dan zeker onderstaande stappen niet over!

Voorbereidingen

Nattevingerwerk is in sommige gevallen een optie, maar hier toch liever niet. Dit is een klus die serieus genomen dient te worden! Anders is je afscheiding straks schots en scheef. Nee, in dit geval zul je toch echt maatwerk geleverd moeten krijgen. Of daar zelf voor zorgen, door online bouwtekeningen op te zoeken. Ze persoonlijk op papier zetten kan natuurlijk ook. Dan weet je wel zeker dat je schutting straks aan al jouw wensen en voorwaarden zal voldoen.

Echter, er zijn ook zogezegd bepaalde voorbereidingen op de voorbereidingen om in acht te nemen. Want zijn jouw plannen wellicht in strijd met de gemeentelijke verordeningen? Veel van wat je op je erf wilt aanpassen kan namelijk afhankelijk zijn van officiële goedkeuring. Heb je die niet, dan kan je alles onverrichterzake weer afbreken. Dat is zonde van tijd, geld, materialen en moeite. Houd je dan ook aan de regels, zoals de maximale hoogte van je omheining.

We kunnen je bovendien aanbevelen om met de eventuele aangrenzende buren te gaan praten voordat je met je project aanvangt. Want wellicht vinden zij het fijn om ook hun privacy gewaarborgd te zien, maar ze zullen toch tegen jouw schutting aan moeten kijken. Dus laat hen ook hun zegje doen totdat ze hun zegen geven aan het op stapel staande karwei. Misschien willen ze je dan zelfs wel een handje helpen! Iets met een goeie buur die waardevoller is dan een verre vriend…?

Zodra de bureaucratische en sociale obstakels zijn overwonnen, kun je écht beginnen. Pak die tekening erbij, sla de juiste materialen en eventuele gereedschappen in en controleer je bodem voordat je de constructie erin plant. Want daar kunnen wortels, stenen, afval en andere rommel zitten die de stevigheid van je schutting mogelijk negatief beïnvloeden. Zodra je zeker bent van de kwaliteit van de bodem staat niks je nog in de weg om je omheining te realiseren.

Bouwen

Natuurlijk wil je wel eerst zeker zijn van het maatwerk. Klopt de hoogte van alle palen en de lengte van de daarop getimmerde planken? Is het geheel mooi waterpas? Dan is er nog een andere kwestie.

Namelijk, waar komt de schutting in te staan? Voor grond heb je andere methoden nodig dan bijvoorbeeld een tegelvloer. Hierin zeker je je schutting het beste door betonpoeren te gebruiken. En staat het op een houten oppervlak? Dan zul je betrouwbare paalhouders in huis moeten halen. Alles om straks van een perfect eindresultaat – en je privacy – te kunnen genieten!