inboedelverzekering

De inboedelverzekering staat algemeen bekend als één van de meest aan te raden verzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. De reden hiervoor hoeven we eigenlijk niet ver te zoeken. Veel mensen onderschatten namelijk vaak wat de waarde van hun inboedel wel niet is. Door de jaren heen verzamelen we met z’n allen in onze woning een behoorlijke hoeveelheid aan spullen.

Al deze verschillende spullen vertegenwoordigen een bepaalde, individuele waarde. Op het ogenblik dat er sprake is van schade of verlies van de inboedel is het dan ook niet zelden zo dat de kosten (bijzonder) hoog oplopen. Het afsluiten van een inboedelverzekering kan ervoor zorgen dat deze kosten voor een groot deel worden gedekt door de verzekeraar waar u een beroep op beslist te doen. 

Wat valt er nu precies allemaal onder de inboedel?

Voordat we dieper ingaan op de inboedelverzekering is het wenselijk om even concreet stil te blijven staan bij de spullen die onder de inboedel vallen. Voor veel mensen is dit namelijk iets wat niet helemaal duidelijk is. In de praktijk is het zo dat alle spullen die onder de inboedel vallen eigenlijk de spullen zijn die zich los in de woning bevinden.

Met andere woorden, op het ogenblik dat u zou willen verhuizen moet het mogelijk zijn om deze spullen gewoon mee te nemen. Enkele typische voorbeelden van zaken die tot de inboedel worden gerekend zijn: 

  • Het keukengerei waar gebruik van wordt gemaakt; 
  • De televisie die in de woonkamer is terug te vinden; 
  • Meubels zoals bijvoorbeeld tafels en stoelen, maar ook kasten; 
  • Verzamelobjecten. 

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat er ook altijd wordt gekeken naar de manier waarop bijvoorbeeld een bepaald toestel of bepaalde apparatuur in uw woning is verwerkt. Neem nu bijvoorbeeld een microgolfoven. Staat deze gewoon los op het aanrecht in uw keuken? Dan maakt ze deel uit van de inboedel. Is ze echter ingebouwd? Dan is ze niet meer zo mee te nemen met als gevolg dat ze valt onder de opstalverzekering.

Het is mede omwille van deze reden dat het belangrijk is om als eigenaar van een woning niet alleen maar een inboedelverzekering, maar ook een opstalverzekering af te sluiten. Zo kunt u nooit voor vervelende verrassingen komen te staan. 

Op welke manier kan er schade aan uw inboedel ontstaan?

Schade aan de inboedel kan op tal van verschillende manieren ontstaan. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat er brand uitbreekt of dat er sprake is van waterschade. In beide gevallen is het zo dat de schade aan de inboedel wellicht niet te overzien zal zijn. De kosten kunnen in dit geval dan ook echt bijzonder hoog oplopen.

De inboedelverzekering staat er om bekend een onderdeel te vormen van de zogenaamde brandverzekering. Dit zorgt er dus voor dat schade aan de inboedel als gevolg van brand of water altijd wordt gedekt. Let wel, dit is nog lang niet alles. Het is namelijk zo dat de inboedelverzekering eveneens tussenkomt in schade welke het gevolg is van bijvoorbeeld inbraak of diefstal. 

Heel wat mensen worden in hun leven op een zeker ogenblik het slachtoffer van een inbraak waarbij er inboedel wordt beschadigd of wordt gestolen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Niet alleen is het een erg vervelend gevoel dat iemand anders zomaar in uw huis binnen is geweest, daarnaast is de financiële schade in een dergelijk geval vaak niet te overzien. Door het afsluiten van een inboedelverzekering kunt u er echter zeker van zijn dat er ook in dit geval een passende dekking wordt voorzien. 

3 concrete tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering

De bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt wat de inboedelverzekering nu precies is en bovendien ook op welke manier u kunt rekenen op een bepaalde dekking van schade. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog enkele interessante tips bestaan waar u mogelijks ook graag rekening mee zal willen houden voor wat het afsluiten van een inboedelverzekering betreft. Wij hebben in ieder geval nog 3 concrete tips voor u uitgezocht en stellen ze graag aan u voor. 

1.) Vergelijk de polisvoorwaarden van de inboedelverzekeringen

De exacte voorwaarden die gelden voor een inboedelverzekering zijn niet vastgesteld. Dit betekent concreet dat de polisvoorwaarden sterk afhankelijk zijn van de inboedelverzekering in kwestie. Omwille van deze reden is het altijd de moeite waard om ervoor te kiezen om de inboedelverzekeringen die worden aangeboden door verschillende verzekeraars te vergelijken.

Alleen door het uitvoeren van zo’n vergelijking zult u in een mum van tijd de voor u meest interessante inboedelverzekering op de markt kunnen achterhalen. 

2.) Denk goed na over de verzekerde waarde van de inboedel

Van cruciaal belang is om bij het afsluiten van een inboedelverzekering goed stil te blijven staan bij de waarde waarvoor de inboedel moet worden gedekt. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van verzekeringnemer tot verzekeringnemer. De manier waarop de waarde van de inboedel wordt bepaald is in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar: 

  1. De globale waarde van de standaard inboedel; 
  2. De extra waarde van bijvoorbeeld kunstwerken en antiek; 

Bovendien is het bij een inboedelverzekering afsluiten altijd belangrijk om rekening te houden met de actuele waarde waar de inboedel over beschikt. De waarde van de inboedel bij het afsluiten van de inboedelverzekering hoeft namelijk niet perse ook de waarde te zijn na bijvoorbeeld een periode van vijf jaar. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, denk altijd goed na over de waarde waarvoor uw inboedel moet worden verzekerd. 

3.) Is een aanvullende dekking wenselijk of niet?

Last but not least moet u zich bij het afsluiten van een inboedelverzekering finaal ook altijd de vraag stellen of er eventueel een aanvullende dekking is gewenst voor het dekken van bepaalde inboedel buiten de woning. Deze dekking is niet standaard terug te vinden in een inboedelverzekering, maar kan wel worden afgesloten.

Deze dekking kan bijvoorbeeld interessant zijn voor het laten verzekeren van zaken zoals uw laptop of een dure smartphone. Let wel, het spreekt voor zich dat uw inboedelverzekering laten uitbreiden met deze dekking in de praktijk altijd gepaard gaat met een extra kostprijs.