Een tuinhuis in de tuin bouwen biedt verschillende voordelen. Zo geniet je vanuit je tuinhuis het hele jaar door van al het moois wat je tuin te bieden heeft, heb je met een tuinhuis een plek om even te ontspannen zonder drukke kinderen om je heen, enzovoorts. Je kunt een tuinhuis bouwen aan de hand van een bouwpakket, of zelf een tuinhuis ontwerpen. Dat laatste is niet eenvoudig, daar met verschillende factoren rekening moet worden gehouden. Is de constructie stevig genoeg om het zware dak van een tuinhuis te kunnen dragen? Wat is een geschikte plek voor ramen in het tuinhuis? Enzovoorts. De tuinhuizen die als bouwpakket verkocht worden, zijn leverbaar in een groot aantal modellen. In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillende modellen tuinhuizen vergelijken 

Een tuinhuis bouwen begint bij het vergelijken van verschillende modellen tuinhuizen. Kies je bijvoorbeeld voor een los tuinhuis, of geef je de voorkeur aan een tuinhuis met overkapping? Een tuinhuis in combinatie met een overkapping is voornamelijk prettig in de zomermaanden. In het tuinhuis zelf zal het te warm zijn op een zomerdag. Onder de overkapping heb je de ruimte om ook tijdens een buitje buiten te blijven zitten. Evenals dat je hier in de avond plaats kunt nemen. Het kan snel afkoelen in de avond, maar de overkapping houdt de warmte enigszins vast! Kijk ook eens op sociale media, waar je foto’s vindt van de tuinhuizen in andermans tuin. 

Ontwerp maken voor het tuinhuis of een bouwpakket kiezen 

Een volgende stap in het bouwen van een tuinhuis is het ontwerpen hiervan, of het bestellen van een bouwpakket. Er zijn verschillende tuinwinkels waar je deze pakketten online kunt bestellen. Je hebt ze vaak al snel in huis, waardoor je vrijwel direct kunt beginnen aan de bouw van het tuinhuis. Mocht je een tuinhuis zelf ontwerpen, dan is het ook belangrijk om rekening te houden met de materialen die je hierbij gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor hardhout, of ga je voor douglas hout? Dat laatste soort hout is goedkoper en ontzettend populair. Hardhout is vaak echter duurzamer. 

Tip: zorg dat het hout van een tuinhuis nooit direct in aanraking komt met de grond. Op deze manier voorkom je dat er vocht in het hout van je tuinhuis trekt. Houtrot in een tuinhuis is vaak lastig te verhelpen. 

Aan de slag met een tuinhuis bouwen 

Op het moment dat je een bouwpakket tuinhuis gevonden hebt of zelf model hebt ontworpen, is het zaak om aan de slag te gaan met de bouw hiervan. Zorg dat je de materialen in huis haalt en begint met de fundering van het tuinhuis. Hoekpalen kun je op een betonpoer zetten. Verder legt men vaak een fundering van tegels neer. Ook beton vormt een stevige ondergrond. Het voordeel van beton ten opzichte van tegels is dat je geen last zal hebben van onkruid tussen de tegels. Je kunt vanzelfsprekend ook een worteldoek onder de tegels leggen. Zo komt er geen onkruid omhoog. Volg de instructies bij het bouwpakket, wanneer je van start gaat met het opbouwen van je tuinhuis.