In het najaar zitten we vaak steeds minder buiten, waardoor de vijver misschien ook sneller vergeten wordt. Toch is het belangrijk om je vijver goed voor te bereiden op de winter zodat je vissen en planten deze periode overleven en de vijver in optimale staat is in het voorjaar. In dit artikel geef ik je 3 tips voor het onderhouden van je vijver in het najaar.

Voer je vissen kwalitatief, niet kwantitatief

In het najaar is meermaals voeren van de vissen niet meer nodig, maar kun je het langzamerhand gaan afbouwen. In de winter hebben de vissen namelijk een stuk minder voedsel nodig omdat ze dan in de rustfase komen. Ze zullen dan een stuk minder actief zijn. Als het echt kouder wordt, onder de 10 graden, dan kun je overgaan op speciaal wintervoer. Dit zakt sneller naar beneden, waar de vissen zich bevinden in de winter. De ene vis vraagt om een andere verzorging dan een andere vis, het is daarom belangrijk dat je je aanpast naar de vissoort in je vijver. Colombo vijver verkoopt verschillende producten gericht op het welzijn van de vis. 

Zorg dat het water niet bevriest

Wanneer de vorst aanbreekt kan het zijn dat het water in je vijver bevriest, althans de bovenste laag. Wil je dit voorkomen? Dan kun je een aantal dingen doen. De eerste oplossing is om een speciale ijsvrijhouder aan te schaffen. Dit is een drijvend object dat ervoor zorgt dat de ruimte rondom de houder niet bevriest. Hierdoor zal je vijver nooit helemaal bevriezen. Een andere optie is om de pomp en filter draaiende te houden tijdens de winter. Hierdoor blijft het water in beweging en zal het niet gaan bevriezen. Pas wel op dat je vijverpomp niet bevriest. Als je hierover twijfelt is het het beste om deze toch naar binnen te halen. 

Verwijder vuil uit de vijver

Vuil in de vijver kan het aanzicht aanzienlijk verminderen, maar is ook niet goed voor de waterkwaliteit en voor je vissen. Zorg er daarom voor dat je ook in het najaar het vuil blijft verwijderen. Denk aan vallende bladeren en takken van de bomen, maar ook aan vuil wat door de wind het water in valt. Geen zin om dit telkens met een netje te verwijderen? Span dan een groot net over je vijver of maak gebruik van een skimmer. Hierdoor blijft je vijver mooi schoon.