Simkaarten waar je alleen mee kunt internetten

Internetten met een simkaart, zonder dat je hiermee hoeft te betalen voor bellen en sms’en? Dat is mogelijk met een data only simkaart. Doordat internetgebruik blijft groeien en bellen en sms’en minder populair wordt, worden deze simkaarten steeds vaker gebruikt. Hoe werkt dit eigenlijk precies? En waarom zou je het gebruiken? Lees nu meer!

Data only simkaarten

Een veelgebruikte term voor dergelijke sims, is ‘data only’. Dit vertaalt in deze context naar ‘alleen internet’. Het geeft dus aan dat je alleen internettoegang hebt. Een van de voordelen hiervan is dat je niet betaalt voor bellen en sms’en; je betaalt alleen voor je internetverbruik.

Een prepaid data only sim is een soort data only simkaart die werkt via een prepaid aansluiting. Dit betekent dat er geen sprake is van vaste kosten. Wanneer de data op is, zul je zelf moeten opwaarderen. Hierdoor heb je meer controle over de kosten. Prepaid data kaarten werken soms ook via bundels. Deze zijn dan vaak langer geldig dan een standaard internetbundel, waardoor je deze langer kunt gebruiken.

Een simkaart via een abonnement werkt wat anders. Je ontvangt dan iedere maand een bundel en betaalt hier vast een bepaald bedrag per maand voor. Je kunt je bundel dan niet meenemen naar de volgende maand.

Apparaten voor data simkaarten

Waar een standaard simkaart (met 06-nummer) bedoeld is voor mobiele telefoons en niet voor andere apparaten, is dat anders voor ‘internet only simkaarten’. Deze zijn eigenlijk voornamelijk ontwikkeld voor gebruik in apparaten waar je ook daadwerkelijk alleen mee kunt internetten. 

Hoewel je een data sim prima in een mobiele telefoon (smartphone) kunt plaatsen en gebruiken, werkt deze dus ook goed in andere internet apparaten. Denk hierbij onder andere aan: MiFi routers, tablets, laptops, alarmsystemen, 4G camera’s, dongels, autosystemen (navigatie), en meer. Verder zijn er specifieke M2M / IoT apparaten waar een data sim goed mee werkt. Alle genoemde apparaten kun je niet mee bellen en sms’en (met enkele uitzonderingen), waardoor een simkaart voor alleen internet eigenlijk ideaal is.

Router met data sim

Een van de populairste combinaties is een 4G router met simkaart. Met deze combinatie heb je direct internet op meerdere apparaten. Dit is handig als je op zoek bent naar een volledige oplossing. Hiermee heb je als het ware je eigen netwerk. Je kunt laptops, tablets, telefoons en meer aansluiten en hebt direct verbinding via de router en simkaart. Momenteel is 4G het meest gebruikte mobiele netwerk, waardoor de meeste apparaten de juiste frequentiebanden voor 4G internet bezitten.