We kennen allemaal wel het spreekwoord de boog kan niet altijd gespannen staan. Dit wil zeggen dat je ook tijd moet maken om echt te ontspannen. Je kan niet constant met werk bezig zijn. Vrije tijd is belangrijk voor je mentale gezondheid. Een manier om alles even los te laten en als het ware je batterij weer op te kunnen laden. Heel belangrijk om het bijvoorbeeld op je werk vol te houden en te voorkomen dat een burn-out op de loer ligt.

Waarom vrije tijd goed is voor een Gezonde geest?


Je kan wel een vergelijking maken met een lamp. Als die heel lang brand duurt het ook weer heel lang voor dat deze weer is afgekoeld als je hem uitdoet. Het branden van het licht kost de lamp de nodige energie. Dit kan je vergelijken met je mentale welzijn. Als je constant aan het werk bent kost je dat veel energie en als je dan eens sporadisch een keer vrije tijd neemt lukt het je niet goed om te ontspannen en je geest en je gedachten echt uit te zetten.
Om een Gezonde geest te houden is het belangrijk is vrije tijd heel belangrijk. Even iets totaal anders dan werken en iets gaan doen waar je blij van wordt, rust in vindt en ook weer energie van krijgt.

Ga eens wat vaker de natuur in


Trek je wandelschoenen aan of pak de fiets wat vaker uit de schuur. Het is de manier om tussen het werken door echt even vrije tijd te nemen. Vooral als je thuiswerkt heb je veel meer de neiging om nog langer door te werken om die ene opdracht toch maar even af te maken. Maar ontspannen en vrije tijd nemen is heel goed om je geest ook gezond te houden.
Als je dit combineert met wat bewegen in de natuur of althans naar buiten gaan is dat niet alleen goed voor je mentale gezondheid maar ook goed voor een gezond lichaam. Tijdens een wandeling in de natuur of een fietstochtje geniet je van de frisse buitenlucht en een groen omgeving heeft altijd een rustgevende werking op je geest.

Doe iets wat je leuk vindt

Misschien heb je een hobby of ga je er in je vrije tijd er graag op uit. Het maakt niet uit wat je doet als het maar iets is wat je leuk vindt om te doen en waar je weer nieuwe energie van krijgt. Waarbij je alle sores van het werk echt even los kan laten.

Plan echte vrije tijd voor jezelf in

Neemt het werk of andere zaken erg veel tijd in beslag? Zorg ervoor dat je in je drukke agenda ook tijd over is voor jezelf. Echt vrije tijd om je echt helemaal te kunnen ontspannen en om je mentale gezondheid goed te houden.