Het zal je vast niet ontgaan zijn, de zonnepanelen! De handige energiebronnen die zorgen voor zonne-energie. Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt snel toe en de inverstering in zonnepanelen heb je er in 6, 7 jaar uit. Maar waarom zou je investeren in zonnepanelen of wanneer weet je of jouw dak geschikt is? Wij hebben de belangrijkste vragen op een rijtje gezet. Ben je dus benieuwd naar onze antwoorden? Lees dan snel verder!

Waarom investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen op je dak is een duurzame manier van energie opwekken. Na 6,7 jaar heb je de kosten van de inverstering eruit en kan je geld verdienen aan het terugleveren van de stroom. Daarnaast ben je minder afhankelijk van je energieleverancier, aangezien je de stroom deels zelf opwekt. Ook is een huis met zonnepanelen Friesland aantrekkelijk voor veel kopers, hierdoor is je huis meer waard.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Elk huis is anders, hierdoor verschilt het dak natuurlijk ook. Zo kun je op een schuin, maar ook op een plat dak zonnepanelen plaatsen. Om zonnepanelen te kunnen plaatsen zijn er verschillende factoren aanbod:

  • Ruimte. Om zonnepanelen te kunnen plaatsen heb je op je dak genoeg ruimte nodig. Heb je minder ruimte, maar wil je wel graag zonnepanelen? Schaf dan zonnepanelen aan met een hogere Wattpiek, zodat je minder zonnepanelen nodig hebt. 
  • Schaduw. Niet elk dak is volledig geschikt voor zonnepanelen. Zo leveren daken met veel zon, natuurlijk meer winst op dan daken die in de schaduw zitten.
  • Richting. De richting van je dak heeft ook veel te maken met waar je je zonnepanelen plaatst. De zonnepanelen kun je het beste op het zuiden zichte, zodat ze het beste resultaat behalen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Om een jaarlijks stroomgebruik van 3000 kWh op te wekken, heb je 12 zonnepanelen nodig van 290 Wattpiek. Dit stroomgebruik is het gemiddelde van een grote en kleine huishoudens. Ieder huishoudens is natuurlijk anders, waardoor jouw situatie kan verschillen met die van een ander. Heb je dus minder ruimte op je dak, maar wil je wel graag zonnepanelen? Koop dan zonnepanelen met een hogere Wattpiek.

Zwarte of blauwe zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. We zien vooral de polykristallijne en monokristallijne voorbij komen. De poly panelen zijn meestal blauw en wat goedkoper dan de zware mono panelen, daarnaast zijn de kwaliteitsverschillen tussen deze relatief klein.De mono panelen bieden vaak de hoogste vermogen, maar bij gelijk product- en vermogensgarantie bieden poly panelen soms wat meer waar voor je geld. De meeste mensen kiezen voor mono panelen, vanwege het rustige en zwarte uiterlijk.