Bij een Vloerkleed Discounter ben je aan het juiste adres om niet te duur je nieuwe vloerkleed uit te zoeken. Maar wist je dat je daar ook goed terecht kunt voor echt goede kwaliteitskleden? Met een voordeeltje: je betaalt er niet de hoogste prijs voor. Een van de beste vloerkleden die je thuis uit kunt rollen, is een berbertapijt. Koop je zo’n pronkstuk bij een discounter, dan heb je sowieso al korting, omdat de prijsrange van de gemiddelde Vloerkleed Discounter prettiger is dan die van een concurrerende kledenzaak.

Prijsbewust een goede berber kopen kan juist bij de Vloerkleed Discounter

Je wilt voor sublieme kwaliteit gaan maar het mag net wat minder kosten. De Vloerkleed Discounter kan je dan met veel verve berbertapijten presenteren. Dit is het summum van het summum. Deze tapijten zijn meesterwerkjes van vakmanschap, geknoopt en geweven in het Atlasgebergte van Marokko. Met als absolute highlights de tapijten van Beni Ouarain, Beni Mguild en Azilal. Dit artikel geeft een korte maar heldere indruk van de koning aller tapijten.

Klasse uit de Atlas

Wat koop je als je voor berbertapijten van Vloerkleed Discounter gaat? Sowieso krijg je tapijt met natuurlijke vezels. Wol en geitenhaar zijn ingrediënten van dit soort vloerkleden. Wol geeft zachtheid en warmte-isolerende eigenschappen, ideaal voor een vloerkleed. Er komt ook geen tapijtmachine aan te pas. Alle echte berbers zijn handgeknoopt en zo hecht dat ze altijd meer dan 24.000 knopen per vierkante meter bevatten. De patronen die je op deze tapijten ziet zijn meestal geometrisch en vol symbolen. Elk tapijt vertelt zo weer een eigen uniek verhaal. De ivoorwitte kleur domineert vaak op de achtergrond, want dit is de natuurlijke kleur van schapenvacht. Met mooie contrasten in beige, bruin en zwart en ook geverfde kleuren is elk tapijt een kunstwerkje op zichzelf. De tapijten doen dicht geweven aan, met een lage tot middelhoge poolhoogte.

Drie topsoorten

Ga je voor safe, dan kies je een van de drie topsoorten in berbertapijten:

• Beni Ouarain

• Beni Mguild

• Azilal

Beni Ouarain tapijten staan bekend om de eenvoudige maar wel krachtige ontwerpen. Vanuit een lange traditie zijn grote losse geometrische vormen ontstaan zoals diamantvormen of zigzaglijnen. Het kleurenspel is vaak wit met zwarte of donkere lijnen, met soms ook grijstinten. Beni Mguild tapijten hebben een complexer ontwerp waarin herhalende patronen kunnen voorkomen naast bloemmotieven en veel kleuren. Het levendige van die kleuren valt op, met nadruk op rode tinten, blauw, groen en geel. De Azilal tapijten vallen eerder op door hun expressieve en speels-naïeve ontwerpen. Je herkent daarin abstracte figuren en dieren en symbolen. Veel Azilalkleuren zitten in de spectra van helderrood en geel en ook groen met blauw.

De pré van de Vloerkleed Discounter: een goede prijs

Ook bij een Vloerkleed Discounter haal je natuurlijk geen echte berber voor het prijsje dat een synthetisch kleed kost. Alleen zijn de prijzen wel scherper dan bij de zogenaamde specialist. Zogenaamd, want bij het kopen van een echte berber kun je nogal snel ook een miskoop tegenkomen. Haal je bij een vakwinkel een prachtige spierwitte berber, dan moet je wel even nadenken. Spierwit… er is geen schaap die in de Atlas rondloopt met die kleur. Fake, dus. Ook een mooie berber bij de specialist van liefst vier meter breed geeft te denken. Want alle authentieke berbers zijn nooit meer dan drie meter breed, de maat van het weefgetouw!