Tips & tricks voor als jij een duurzame website wilt laten maken

Vandaag de dag wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor bedrijven en consumenten. Veel ondernemers richten zich op het creëren van een verantwoordelijke en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Meer en meer bedrijven beginnen na te denken over hoe zij hun webdesign en digitale aanwezigheid op een duurzame manier kunnen creëren en onderhouden. Een milieuvriendelijke website is inmiddels de norm, maar hoe creëer je een duurzame website? In deze blog geven we je vijf tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Kies voor een webhosting provider die streeft naar duurzaamheid

De eerste stap in het maken van een milieuvriendelijke website is om te kiezen voor een webhosting provider die streeft naar duurzaamheid. Er zijn veel providers die zich richten op milieu en die gebruik maken van energiezuinige server technologieën, waardoor de ecologische voetafdruk van jouw site wordt verkleind. Kijk dus naar de duurzaamheidsdoelstellingen van je provider en kies voor een webhosting partner die groen denkt.

Minimaliseer de grootte van afbeeldingen en video’s

Een andere belangrijke factor in het creëren van een duurzame website is het minimaliseren van de grootte van afbeeldingen en video’s. De meeste websites hebben grote, complexe afbeeldingen en video’s die veel tijd nodig hebben om te laden. Dit resulteert in een verhoogde energieconsumptie van de servers van je provider. Door de bestandsgroottes te minimaliseren, kun je de laadtijden van je site verbeteren en tegelijkertijd ook energie besparen.

Optimaliseer de broncode van de website

Bij het bouwen van een website speelt ook de broncode van de site een belangrijke rol. Het optimaliseren van de broncode zorgt ervoor dat de site minder energie verbruikt en dus duurzamer wordt. Door de broncode van een site optimaliseren, kun je het aantal scripts, stylesheets en afbeeldingen verminderen, wat de laadtijd verbetert en ervoor zorgt dat de site energiezuiniger wordt.

Kies voor een duurzame CMS

Een goed Content Management Systeem (CMS) is cruciaal voor het creëren van een duurzame website. Tegenwoordig zijn er veel CMS platformen die compatibel zijn met duurzame webdesign. Drupal is een van de meest populaire CMS software pakketten en is bekend om zijn milieuvriendelijke benadering. Andere eco-vriendelijke CMS platformen zijn onder andere WordPress, Joomla en TYPO3.

Naast het CMS is voor het laten maken van een groene website ook belangrijk wat voor agency je kiest. Kies daarom een groen web development agency.

Maak gebruik van een duurzame ontwerpaanpak

Bij het maken van een duurzame website is ook de ontwerpaanpak van groot belang. Bij het gebruik van een duurzame ontwerpaanpak wordt rekening gehouden met zaken als het minimaliseren van het aantal webpagina’s, minimalistische navigatie en het verminderen van de visuele afleidingen. Door op een gestructureerde en efficiënte manier te ontwerpen, kun je ervoor zorgen dat de website duurzamer en energiezuiniger wordt.

Samenvatting

Het creëren van een duurzame website is tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren. Door het implementeren van de bovengenoemde tips bij het bouwen van jouw website, kun je jouw website op een duurzame en milieuvriendelijke manier creëren en onderhouden. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken bij het ontwerpen van de site en op deze manier kun je bijdragen aan een groenere planeet. Duurzaamheid is geen trend, maar eerder een noodzaak; dus ga ermee aan de slag en maak het verschil.

Bron: moonsio.nl