Het schoonmaken van de oren van je hond is essentieel. De oren hebben namelijk belangrijke functies, zoals het uiten van emoties en het evenwicht houden. Hierdoor is het belangrijk de oren regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat de hond geen oorproblemen krijgt. Het niet regelmatig controleren en schoonmaken van de oren kan namelijk leiden tot een oorontsteking bij honden. Ben je benieuwd hoe je de oren van jouw hond schoon kunt houden? Lees dan snel verder.

Gebruik een oorreiniger

Een oorreiniger hond is een effectief middel om de oren van jouw hond schoon te maken. Echter is het wel belangrijk een milde oorreiniger te gebruiken, omdat de oren erg gevoelig kunnen zijn. Oorreinigers zouden geen chemicaliën of alcohol moeten bevatten, aangezien dit erg schadelijk kan zijn voor de oren. Goede oorreinigers zorgen er dus voor dat infecties, oorsmeer en problemen door oormijt worden verminderd. 

Hoe vaak moet je de oren schoonmaken? 

In principe moeten de oren ongeveer elke week worden schoongemaakt, maar dit kan wel verschillen per hond. Als de hond bijvoorbeeld erg lange haren heeft is het van belang dat de oren extra worden gecontroleerd, aangezien er dan een grotere kans is dat vuil en oorsmeer zich ophoopt. 

Laat je hond eraan wennen 

Het is van belang om je hond eraan te laten wennen als je van plan bent de oren regelmatig schoon te maken. Wanneer je nog een relatief jonge hond hebt is het gemakkelijker, aangezien nieuwe dingen leren dan een stuk sneller zal gaan. Hierdoor is het dus belangrijk om op een jonge leeftijd te beginnen met het schoonmaken van de oren als dit mogelijk is. Is je hond al iets ouder? Dan is het natuurlijk ook geen probleem. Geef de hond dan voldoende tijd en rust om hem te laten wennen het schoonmaken. Omdat de oren erg gevoelig zijn kan de hond namelijk heftig reageren. Wees hier dus altijd voorzichtig mee.