Momenteel heeft de huizenmarkt het erg druk als het gaat om de koop en verkoop van panden. De prijzen van woningen lijken dagelijks te stijgen, waardoor de verkoop erg aantrekkelijk is voor bewoners van waardevolle panden. Ik heb mijzelf ook weleens betrapt op het bekijken van de aangeboden panden en het stellen van eisen om mijn droomhuis te vinden. 

Zo eis ik onder meer genoeg ruimte in de badkamer, waardoor de plaatsing van een bad mogelijk is. Laatst werd ik verrast door de interessante gevolgen van het nemen van een bad. Badderen blijkt zo niet enkel te dienen als moment van rust.

Badderen in de geschiedenis

Het nemen van een bad blijkt al ver terug in de geschiedenis een belangrijk advies te zijn geweest. In de Oudheid schreven de artsen de patiënten vaak een ‘waterkuur’ voor. Ook Hippocrates, de vader van de geneeskunde, geloofde in de genezende werking van een warm bad. 

In de negentiende eeuw werd er steeds meer waarde gehecht aan de genezing van alle mogelijke ziektes en kwaaltjes. De zogenoemde “Balneotherapie” werd beschouwd als een medisch wondermiddel en voorgeschreven voor vrijwel ieder pijntje en kuchje. 

Het verband tussen badderen en de gezondheid

Een Amerikaans onderzoek heeft enkele jaren geleden aangetoond dat een bad nemen een bloeddrukverlagende werking heeft. Zo werd er gesproken over een ‘robuust effect’, waarbij zelf potentie wordt gezien voor behandelingen van hartproblemen.

Bij een Japans onderzoek werd het verschil in gezondheid bij oudere mannen onderzocht na het nemen van een bad. Uit de resultaten blijkt dat de mannen die regelmatig een bad namen gezonder waren dan de mannen die nauwelijks badderen. In dezelfde studie kwam ook naar voren dat het badderen een gunstig effect had op het hart en de bloedvaten.

Positieve resultaten uit onderzoek van Universiteit

Wetenschappers van de Universiteit van Loughborough zochten een antwoord op de vraag hoeveel calorieën men verliest bij het nemen van een warm bad. Bij het experiment werden enkele mannen beschouwd als proefpersonen die werden opgedeeld in twee groepen. Hierbij moest een groep een uurtje fietsen, terwijl de andere groep een heet bad nam. 

Wat blijkt? Een heet bad verbranden de deelnemers vrijwel evenveel calorieën als een stevige wandeling van ruim een half uur. Daarnaast bleek uit het experiment dat hete baden een ontstekingsremmende werking hebben en de glucosewaarden in het bloed verbeteren. 

Meer in bad!

Uiteraard hebben er meer onderzoeken plaatsgevonden, waarbij nog meer positieve eigenschappen zijn gebleken. Het nemen van een bad blijkt dus niet enkel goed te werken om tot rust te komen! Om het badderen nog leuker te maken, is het mogelijk het bad om te toveren in een bubbelbad. Bij het ontbreken van een bad is het ook interessant een opblaasbaar bubbelbad aan te schaffen. Een opblaas jacuzzi is namelijk gemakkelijk op te bergen of te verplaatsen zodra daar behoefte aan is. Bovendien bleek uit een ander onderzoek dat de bubbels ook een goede werking hebben op het lichaam. Dan heb ik het wel over de alcoholvrije bubbels.