meermetinternet.nl

Is het bedrijf waar jij werkt van plan om nieuw personeel in te huren? Een pre employment screening kan jouw onderneming veel voordelen bieden op dit gebied. Je wilt immers weten wie je in huis haalt en of deze personen wel geschikt zijn voor jouw onderneming. Wij vertellen je alles over de voordelen van een pre employment screening!

Personeel zonder belangenverstrengeling

Het uitvoeren van een pre employment screening resulteert in vrijwel alle gevallen tot het inhuren van personeel zonder belangenverstrengeling. Er wordt namelijk getest of de betrokkene wel de juiste motivatie heeft om bij jouw onderneming aan de slag te gaan. Integriteit van het bedrijf waar je werkt kan alleen worden gewaarborgd als er personeel wordt aangenomen zonder dubieuze motieven. 

Achtergrond van de betrokkene

Een CV bevat vaak relevante en interessante informatie over de persoon die solliciteert. Het kan echter voorkomen dat op dit CV onjuiste informatie staat of belangrijke informatie wordt verzwegen. Om te voorkomen dat dit leidt tot een conflict, is het van belang om een pre employment screening uit te voeren. Zo ben je ervan verzekerd dat de betrokkene de juiste informatie aanbiedt en niks verzwijgt. 

Geschikt voor alle functies

Een pre employment screening kan worden uitgevoerd voor personeel wat een tijdelijke functie komt invullen, maar het is ook mogelijk om een executive screening te laten uitvoeren. Tijdens deze screening voor functies met een hoog integriteitsprofiel wordt er een digitaal achtergrondonderzoek uitgevoerd, er worden referenties gecheckt en er wordt een integriteits interview met de sollicitant gehouden. 

Om de integriteit van jouw onderneming op het juiste niveau te behouden, is het van belang dat je alleen uiterst geschikt personeel aanneemt. Dit doe je door een pre employment screening uit te laten voeren. Op deze manier ben je er zeker dat jouw personeel de juiste motivaties heeft.