Het snoeien van bomen en planten is een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud. Het zorgt ervoor dat alles er weer netjes en fris uitziet doordat je al het groen goed verzorgd. En een goed verzorgde tuin nodigt nu eenmaal meer uit dan een onverzorgde tuin. Je gaat dan bijvoorbeeld eerder BBQ ‘en met vrienden, een middag relaxen met een boek of gewoon even bijkomen na een lange dag werken. Als beginnend tuinier is het daarom handig om te weten hoe, wanneer en waarom je het beste kunt snoeien. In deze blog geven we antwoord op die vragen.

Waarom is het belangrijk om bomen en planten te snoeien?

Wanneer je een boom of een plant snoeit, zorg je er in feite voor dat je de afgestorven takken verwijderd. Door dit te doen zorg je er niet alleen voor dat de beplanting er weer netjes uitziet, maar je zorgt er ook voor dat de plant verjongt. Dat doe je door ruimte voor de plant of boom te creëren, zodat deze verder kan groeien en er weer nieuwe jonge vertakkingen en bladeren opkomen.

Hoe snoei je bomen en planten?

Er zijn een heleboel verschillende bomen en planten die erg snel kunnen groeien, waardoor je tuin snel vol komt te staan met woekerend groen. Wanneer je tuin vol staat met vertakkingen van een woekerende plant, zorgt dit niet alleen voor een onverzorgd aanzicht maar ook voor het beperken van ruimte. Bij gebrek aan ruimte kunnen andere planten en bomen niet tot groei komen, waardoor ze in het ergste geval zelfs kunnen afsterven. Het is daarom belangrijk om de woekerende beplanting goed in bedwang te houden door regelmatig te snoeien. Maar hoe kun je dit het beste doen? Hieronder een aantal handige stappen en tips die je bij deze taak kunt gebruiken:

1.      Bepaal welke takken er gesnoeid moeten worden.

2.      Zorg dat je scherp gereedschap bij de hand hebt. Met bot gereedschap kom je niet ver en verhoog je de kans op infecties.

3.      Let op groeischeuten. Hier mag je niet onder snoeien.

4.      Snoei nooit als het vriest.

5.      Als je heel oude takken gaat snoeien, zorg er dan voor dat je deze zoveel mogelijk bij de kern afsnoeit. Dus bij het begin van de vertakking.

In welke periode kun je het beste snoeien?

De periode waarin je het beste kunt snoeien verschilt per boom of plant. Je kunt dit gemakkelijk bepalen door te kijken naar de periode wanneer een plant bloeit. Bloeit deze voor juni? Snoei dan direct na de bloei. Bloeit deze na juni? Snoei dan in het voorjaar. Afhankelijk van de verschillende bomen en planten die je hebt in jouw tuin, zal je dus 1 of 2 keer per jaar moeten snoeien.Wil je graag meer informatie over jouw specifieke situatie en/of hulp bij het snoeien? Schakel dan een geschikte hovenier in bij jou in de buurt.